SUITE MÁSHREQ. Visions d’Orient Pròxim

El fotògraf documentalista Roger Grasas presenta en aquesta exposició un resum transversal dels seus projectes realitzats en l’última dècada, posant especial èmfasi en dues de les seves series més reconegudes i premiades nacional i internacialment, realitzades al llarg de tot l’Orient Pròxim durant la dècada de 2010 a 2020: “Min Turab” i “Ha Aretz”, guardonada amb el Premi Descubrimientos Photoespaña 2018.

Mur de les Lamentacions, Jerusalem 2019. De la serie “Ha Aretz”.

Ha Aretz (expressió extreta de la llengua que suposadament va parlar Jesucrist, l’arameu, i que literalment significa ‘la terra promesa’) va ser realitzat entre 2010-2017, al llarg de set països (Israel, Palestina, Egipte, Líban, Jordània, Síria i Turquia), documentant algunes de les poblacions més antigues de la història de la humanitat, habitades de forma continuada fins al present, com ara Jerusalem, Jericó, Natzaret, Bethlem, Beirut o Damasc.

Muntanya de les Temptacions, Palestina 2017. De la sèrie “Ha Aretz”.


Mur de Betlem, Palestina 2017. De la serie “Ha Aretz”.

Ha Aretz part de la idea de rememorar, a través de la imatge, els paisatges i territoris bíblics, on esdevenen els principals successos narrats en les Sagrades Escriptures, constatant l’abandó de la seva dimensió mítica i certificant la deriva actual vehiculada per la idea de progrés, l’excés capitalista, el desenvolupament tecnològic i l’intervencionisme geopolític.

Doha, Qatar 2013. De la serie “Min Turab”

Min Turab (expressió àrab la traducció literal de la qual és ‘de la terra’) documenta la mutació urbana i paisatgística als països àrabs de la regió del Golf Pèrsic. El ràpid enriquiment gràcies als recursos naturals, la globalització econòmica, la revolució tecnològica i el turisme, han propiciat que en menys d’un segle s’evolucionés des de l’organització tribal, en el social, i el nomadisme auster, en l’econòmic, que caracteritzava als beduïns del desert, a una societat hiperurbana, capitalista i ultra tecnològica.

Doha, Qatar 2012. De la serie “Min Turab”

A conseqüència de tot això, països com l’Aràbia Saudita, Qatar, Bahrain, Emirats Àrabs i Oman han experimentat un radical procés de transformació, no sols social i cultural, sinó també paisatgística i estètica.

Durma, Regne d’Aràbia Saudí 2009 De la serie “Min Turab”

Segons paraules del comissari de la mostra, Xosé Garrido, l’estranyament que s’apodera de l’espectador davant l’obra de Roger Grasas, poblada de paisatges, arquitectures i espais de difícil conclusió, té el seu origen en el real mateix i en la capacitat desestabilitzadora del simulacre. Les seves imatges no tanquen cap enigma, són senzillament la representació dels desvaris d’una societat que, esgotada, navega indefectiblement a la deriva. Això de Roger Grasas són ‘visions’ en tots els sentits del terme.

SUITE MÁSHREQ. Visions d’Orient Pròxim es podrà visitar del 20 de gener al 13 de març de 2022 a la Sala del Pabellón de Mixtos de la Ciutadella de Pamplona, Navarra.

 

EGM ha tingut el plaer de produir pel fotògraf les obres d’aquesta nova exhibició.

• Sèrie “Ha Aretz”: impressió Fine Art amb tintes pigmentades sobre paper Hahnemülhe Fibre Matt muntat sobre PVC; Impressió gran format sobre panell lleuger de 19 mm. • Sèrie “Min Turab”: impressió Fine Art amb tintes pigmentades sobre paper Hahnemüle Baryta muntat sobre Dibond.

Últimes notícies

Menú