El fotògraf documentalista Roger Grasas presenta en aquesta exposició un resum transversal dels seus projectes realitzats en l’última dècada, posant especial èmfasi en dues de les seves series més reconegudes i premiades nacional i internacialment, realitzades al llarg de tot l’Orient Pròxim durant la dècada de 2010 a 2020: “Min Turab” i “Ha Aretz”, guardonada amb el Premi Descubrimientos Photoespaña 2018.
Ha Aretz (expressió extreta de la llengua que suposadament va parlar Jesucrist, l’arameu, i que literalment significa ‘la terra promesa’) va ser realitzat entre 2010-2017, al llarg de set països (Israel, Palestina, Egipte, Líban, Jordània, Síria i Turquia), documentant algunes de les poblacions més antigues de la història de la humanitat, habitades de forma continuada fins al present, com ara Jerusalem, Jericó, Natzaret, Bethlem, Beirut o Damasc.
Ha Aretz part de la idea de rememorar, a través de la imatge, els paisatges i territoris bíblics, on esdevenen els principals successos narrats en les Sagrades Escriptures, constatant l’abandó de la seva dimensió mítica i certificant la deriva actual vehiculada per la idea de progrés, l’excés capitalista, el desenvolupament tecnològic i l’intervencionisme geopolític.
Min Turab (expressió àrab la traducció literal de la qual és ‘de la terra’) documenta la mutació urbana i paisatgística als països àrabs de la regió del Golf Pèrsic. El ràpid enriquiment gràcies als recursos naturals, la globalització econòmica, la revolució tecnològica i el turisme, han propiciat que en menys d’un segle s’evolucionés des de l’organització tribal, en el social, i el nomadisme auster, en l’econòmic, que caracteritzava als beduïns del desert, a una societat hiperurbana, capitalista i ultra tecnològica.
A conseqüència de tot això, països com l’Aràbia Saudita, Qatar, Bahrain, Emirats Àrabs i Oman han experimentat un radical procés de transformació, no sols social i cultural, sinó també paisatgística i estètica.
Segons paraules del comissari de la mostra, Xosé Garrido, l’estranyament que s’apodera de l’espectador davant l’obra de Roger Grasas, poblada de paisatges, arquitectures i espais de difícil conclusió, té el seu origen en el real mateix i en la capacitat desestabilitzadora del simulacre. Les seves imatges no tanquen cap enigma, són senzillament la representació dels desvaris d’una societat que, esgotada, navega indefectiblement a la deriva. Això de Roger Grasas són ‘visions’ en tots els sentits del terme.
SUITE MÁSHREQ. Visions d’Orient Pròxim es podrà visitar del 20 de gener al 13 de març de 2022 a la Sala del Pabellón de Mixtos de la Ciutadella de Pamplona, Navarra.
EGM ha tingut el plaer de produir pel fotògraf les obres d’aquesta nova exhibició.
• Sèrie “Ha Aretz”: impressió Fine Art amb tintes pigmentades sobre paper Hahnemülhe Fibre Matt muntat sobre PVC; Impressió gran format sobre panell lleuger de 19 mm. • Sèrie “Min Turab”: impressió Fine Art amb tintes pigmentades sobre paper Hahnemüle Baryta muntat sobre Dibond.